Poznaj swoje geny żyj zdrowiej

/ / Aktualności

dr hab. n. med. Prof. PUM Ewa Stachowska geny3
biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka

Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Jest jednym z nielicznych w Polsce specjalistów z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki – dziedzin nauki związanych z procesem indywidualizacji żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych.

Za swoje osiągnięcia naukowe została wyróżniona prestiżowymi nagrodami (między innymi Nagrodą Ministra Zdrowia).
Jest członkiem komisji Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego, pracującego nad tworzeniem nowych ram kształcenia dla studentów dietetyki. Wspólnie z zespołem oferuje swoim pacjentom porady i konsultacje dietetyczne, oparte na najaktualniejszej wiedzy z dziedziny nutrigenetyki i nutrigenomiki, dającej znakomite efekty zarówno w żywieniu w sporcie, jak i w żywieniu klinicznym.

Na wniosek Centralnej Komisji do spraw Stopni i Tytułów, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski postanowieniem z dnia 7 stycznia 2014 roku nadał Ewie Stachowskiej tytuł profesora nauk medycznych.

geny2

Nutrigenetyka odpowiada na to, jak informacja zapisana w genach wpływa na to, co powinniśmy jeść
Celem nutrigenetyki jest znalezienie odpowiedzi na to, w jaki sposób zmienność biologiczna pomiędzy osobami, wyrażona niewielkimi różnicami w informacji genetycznej (genomie), wpływa na to, jak powinniśmy się odżywiać, dostosowując dietę do danego wariantu genetycznego.

Wskazuje jak zmienić nawyki żywieniowe, aby zniwelować ryzyko rozwoju chorób żywieniowozależnych. Należy do nich większość chorób cywilizacyjnych, z otyłością włącznie. Dobierając dietę indywidualnie, z uwzględnieniem wszystkich preferencji i cech pacjenta (ale w oparciu o wytyczne zaakceptowane przez medyczne standardy postępowania dietetycznego), jesteśmy w stanie odsunąć w czasie albo zniwelować skutki choroby. Jest to szczególnie istotne w przypadku chorób, które rozwijają się dyskretnie, bez wyraźnych objawów. W takiej sytuacji należy oczywiście powiadomić o tym pacjenta i zaproponować taki rodzaj diety, która – jeśli będzie przestrzegana – zmniejszy ryzyko zachorowania lub nawet całkowicie je wyeliminuje. Właśnie dlatego warto „poznać swoje geny” i dowiedzieć się tego, jak zindywidualizować swój sposób odżywiania, aby zminimalizować ryzyko zachorowania. Dzisiaj, dzięki postępowi w diagnostyce genetycznej, jest to realne i możliwe.
Tego typu badania szczególnie wskazane są osobom wywodzącym się z rodzin, w których występowały takie choroby jak: otyłość, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, hypercholesterolemia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II i choroby nowotworowe.

geny1W Centrum Medycznym CONSILIUS spotykam się z takimi osobami każdego dnia. Prowadząc wywiad dotyczący sposobu odżywiania, jestem w stanie szybko sprecyzować błędy żywieniowe popełniane przez daną osobę, wskazując ich możliwe następstwa.

Poznaj geny, ciesz się życiem!
Dieta „idealna nie istnieje”. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy są różnice na poziome budowy lub aktywacji naszych genów. Dlatego warto „poznać swoje geny” i dowiedzieć się jak zindywidualizować swój sposób odżywiania, aby zminimalizować ryzyko zachorowania, dłużej zachować zdrowie i urodę.

FAKTY I MITY!
– Dobrym sposobem redukcji masy ciała jest dieta wysokoproteinowa
Tego typu dieta istotnie przyczynia się do szybkiej redukcji masy ciała.
– Grapefruit i seler „spalają” tłuszcz – przyspieszając odchudzanie.
Żadna żywność nie spala tłuszczu.


APOE Lipids
Badanie przeznaczone jest dla osób zainteresowanych minimalizacją ryzyka chorób cywilizacyjnych. Jest dobrym wyborem dla osób pragnących stosować profilaktykę choroby niedokrwiennej serca, choroby Alzheimera, czy chorób metabolicznych.
Za pomocą tego testu ustalamy, jaka ilość i jakość tłuszczów oraz cholesterolu w diecie jest optymalna dla pełnej profilaktyki. Pomagamy wprowadzać dobrany do wariantu genetycznego plan żywieniowy, suplementacyjny i treningowy. Co ważne, test jest pomocny w uzyskaniu prawidłowej masy ciała.


Lipids/Carbo
Test jest dedykowany dla osób dbających o prawidłową masę ciała. Jest doskonałym wyborem zarówno dla tych, którzy mają problemy z utrzymaniem wagi oraz dla tych, którzy chcą zminimalizować ryzyko wystąpienia nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych.
Test pozwala na ułożenie planu żywienia opartego o wyniki badań genetycznych.


Otyłość FTO
Badanie przeznaczone jest dla osób, które mają problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała oraz dla tych, które chcą zapobiec tym problemom w przyszłości.
Test pozwala ustalić, czy osoba jest nosicielem wariantu genu FTO o wysokim stopniu ryzyka otyłości.


Alergie – laktoza
Badanie przeznaczone jest dla osób, które podejrzewają u siebie nietolerancję laktozy. Test umożliwia oznaczenie genetycznej predyspozycji do nietolerancji laktozy.


Alergie – gluten
Badanie przeznaczone jest dla osób, które chcą za pomocą precyzyjnej metody potwierdzić, czy prawidłowo metabolizują gluten.
Test umożliwia wykluczenie celiakii (wynik ujemny), jak i potwierdzenie zwiększonych predyspozycji do zachorowania (przy dodatnim wyniku testu).


Sport – dobór dyscypliny sportu
Badanie przeznaczone jest dla osób aktywnych fizycznie, a zainteresowanych doborem optymalnego planu treningowego. Czy geny mogą mieć wpływ na wynik sportowy?
To ważne pytanie zarówno dla osób planujących uprawianie sportu zawodowo, jaki i dla tych, dla których sport jest sposobem na poprawę zdrowia i lepszą sylwetkę. Większość osób uprawia sport rekreacyjnie, dla przyjemności oraz poprawy kondycji i samopoczucia.
Tymczasem nieodpowiednio dobrany wysiłek może być przyczyną zbędnych rozczarowań.


Sport – urazy
Badanie jest przeznaczone dla osób, które pragną zminimalizować ryzyko kontuzji ścięgien i więzadeł. Głównymi odbiorcami testu są osoby uprawiające sport na poziomie wyczynowym i rekreacyjnym.
Test umożliwia oznaczenie genetycznej predyspozycji do kontuzji oraz zakwalifikowanie sportowca do określonej grupy ryzyka. Uzyskany wynik jest podstawą do ułożenia odpowiedniego planu suplementacyjnego, wspomagającego procesy odbudowy ścięgien.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *